miércoles, 16 de enero de 2013

MENGEM EN NADAL



Durant tot l'any hi ha una sèrie de menjars que són molt estacionals per qüestions de costums i sobretot per falta dels ingredients a la terra o als mercats.

Per festes d'octubre i Nadal, destaca la rebosteria feta amb ametles, ous, farina, sucre i oli (carquinyols, pastissets de moniato, rotllets, coques d'ametla, polvorons…) i que cada vegada és menys casolana. Algun d'aquestos dolços es pot adquirir als forns del poble durant tot l'any. Per Nadal no podem oblidar-nos del torró que elaboren a les dues pastisseries del poble així com del pastís d'espuma (típic regal de reis durant molts anys).

A la tardor el rei de la cuina és el pebràs que admet qualsevol tipus de presentació (en una coca al forn, fregits amb allets, amb paella o arròs caldós…).

Per gener o febrer, és molt típic anar de cassoleta amb els amics, companys de treball… i per Quaresma menjar mandonguilles d'abadejo preparades per al Divendres Sant a més de les tradicionals mones i fogasses.

També elaboren a Albaida el codonyat, fruita molt admirada i coneguda per grecs i romans. Diuen que és molt bo per als malalts de l'estómac per les seues propietats.

     A la pastisseria Soler i a la pastisseria Espí s'elaboren els dolços típics d'Albaida que fan que tothom que ens visite carregue d'ells per a degustar o regalar: rebosteria, ametles de torró, gemes i nous al fondant, merengues de cafè, pastissets de moniato, de gema, pastís d'espuma, codonyat, torrons, gelats…

No hay comentarios:

Publicar un comentario